Pages

Thursday, November 07, 2013

Jag vill veta vem som gjort din tröja

Vem har gjort tekoppen? Var odlades bomullen till t-shirten? Hur mycket vatten gick åt vid tillverkningen av de där jeansen?
Häromdagen såg jag en snutt av en intervju med Underbara Clara. Hon sa nåt om att det är nyttigt att tänka på att våra kläder - och ja, allt vi skaffar oss är skapade utav någon. Hon menade att om vi vet vem som skapat våra grejer så bryr vi oss också mycket mer om dem. Och det där tror jag är så himla riktigt och viktigt. En anledning till att vi shoppar så obrytt till höger och vänster, är att vi inte ser hur det vi köper produceras.

Vi ser inte vad det kostat att framställa sakerna - varken hur produktionen påverkar miljön eller vad det krävs för arbetsinsats - och då får sakerna heller inte så stort värde för oss. Köp och släng, köp och glöm bort, köp och tröttna. Men raggsockorna som mormor har stickat, dem håller vi ordning på och ser till att de håller så länge som möjligt. För de betyder ju nåt, mormor har ju gjort de där sockorna, stickat dem för hand!

Om vi lägger våra slantar på saker vars ursprung vi känner till (åtminstone till en viss utsträckning) - då kanske det blir lite dyrare inköp, men också mindre frekventa sådana. Eller? Så funkar det för mig i alla fall.

Testa att under en dag fundera över varje sak du håller i: vem gjorde denna (för hand eller vid en maskin), var gjordes den, vad består den av? Vad ser du framför dig?

No comments: